S08E02
residentie: vanaf 16 september 2025
opening: 1 november, 15:00
tentoonstelling: 1 november – 12 december
openingstijden: vrijdag t/m zondag 13:00 – 16:00
locatie: cafetaria Koning, Bedumerweg 15 Groningen
kunstenaars: Jesse Strikwerda, Josse Pyl, Natasja Mabesoone
foto's: jedidja smalbil & rianne aalbers
informatie
opening 1 november
@ Cafetaria Koning – Bedumerweg 15, Groningen15:00 inloop15:15 speech15:30 tentoonstelling open17:00 einde @ het resort - Nieuwe Sint Jansstraat 35, Groningen17:00 open17:30 optreden door Goldscammer18:00 friettafel + karaoke19:00 einde
tentoonstelling
De tentoonstelling is vanaf zondag 2 november t/m 12 december, vrijdag t/m zondag te bezoeken tussen 13:00 – 16:00 bij Cafetaria Koning.
extra programma
23 november, 16:00 – 17:30 | lezing + proeverij: Grunneger Frituur Cultuur
door fritoricus Ubelski @ het resort
Boerenfriet uit de Oosterpoort. Raspatat uit Warffum. Een Groningse automatiek in New York. Maar ook andere Groningse frituurfenomenen als nargisi kofta, de grijpsnack, tipsy, Brander-mayo en natuurlijk de eierbal en de firebal. Ze komen allemaal voorbij tijdens de lezing van geboren en getogen Groninger Ubel Zuiderveld (63).
–––
In iedere wijk of dorp te vinden, en vaak al te ruiken voordat je hem ziet. Even snel een snack om de maag te vullen, een lijst bestellingen voor de patattafel, of een ijsje met discodip voor de kleintjes. De snackbar is een plek die niet weg te denken is uit de buurt. Het menu in een lichtbak, ongefrituurde snacks in de koeling met plastic groene blaadjes ertussen, en de sculptuur van de grote frietzak die dagelijks naar buiten wordt gerold. Het beeld van de cafetaria roept altijd iets nostalgisch op. Hoewel onze steeds fittere levensstijl de snackbar vaak als ongezonde guilty pleasure ziet, blijft het een plek die weinig marketing nodig heeft: gooi een bruine fruitschaal (bittergarnituur) in de frituur, laat de geur de straat in trekken, en de klanten staan al snel op de stoep.
het resort nodigde drie kunstenaars uit om de frituurcultuur in te duiken en onderzoek te doen naar de cafetaria als sociaal domein, decor van dagelijkse rituelen en als een plek waar volkscultuur zich in laagjes van paneermeel en pindasaus heeft gevormd. Natasja Mabesoone, Jesse Strikwerda en Josse Pyl ontwikkelden speciaal voor Cafetaria Koning nieuwe tijdelijke werken tijdens hun verblijf van anderhalve maand in Groningen.
In 'The yolk’s on you' worden de werken van de kunstenaars onderdeel van het ritme van de cafetaria, een ruimte vol gelaagdheid en betekenissen in taal, tijd en smaak. Want wat schuilt er nog meer achter het oppervlak van de bruingele tegeltjes, de vitrine met ongebakken snacks en de geur van frituur?
jaarthema: Sunny Side Up
In 2025 verdiept het resort zich in eet- en drinkcultuur. Onder de paraplu van volkscultuur gaan we naar plekken waar het dagelijkse leven zich voltrekt en staan we stil bij alledaagse bijzonderheden. Er wordt ingezoomd op de zorg en aandacht waarmee onze (semi)-publieke ruimte wordt vormgegeven. Want niks is er zomaar en veel is onzichtbaar.
over cafetaria Koning
Deze episode vindt plaats bij Cafetaria Koning (Bedumerweg 15, Groningen), vaak omschreven als een van de meest authentieke snackbars van de stad. Sinds 1945 is Koning een begrip, beroemd om zijn familierecepten en vooral om de befaamde Groningse eierbal. In 2023 nam Qian de zaak over, met behoud van zowel interieur als traditie.
information
opening 1 november
@ Cafetaria Koning – Bedumerweg 15, Groningen15:00 inloop15:15 speech15:30 exhibition opens17:00 end @ het resort - Nieuwe Sint Jansstraat 35, Groningen17:00 open17:30 music act by Goldscammer18:00 shared fries table + karaoke19:30 end
exhibition
The exhibition is open from Sunday, November 2, Friday through Sunday between 1:00 p.m. and 4:00 p.m. at Cafetaria Koning.
extra programma (nl spoken)
November 23, 16:00 – 17:30 | lecture + tasting: Grunneger Frituur Cultuur
by fritoricus Ubelski @ het resort
Farmhouse fries from the Oosterpoort. Raspatat from Warffum. A Groningen vending machine in New York. But also other Groningen frying phenomena such as nargisi kofta, the grijpsnack, tipsy, Brander mayo, and of course the eierbal and the firebal. They will all be discussed during the lecture by Ubel Zuiderveld (63), who was born and raised in Groningen.
–––
Found in every neighborhood or village, and often smelled before you see it. A quick snack to fill your stomach, a list of orders for the potato table, or an ice cream with disco sprinkles for the little ones. The snack bar is a place that is an integral part of the neighborhood. The menu in a light box, unfried snacks in the refrigerator with plastic green leaves in between, and the sculpture of the large bag of fries that is rolled outside every day. The image of the cafeteria always evokes something nostalgic. Although our increasingly fit lifestyle often sees the snack bar as an unhealthy guilty pleasure, it remains a place that needs little marketing: throw a brown fruit bowl (bittergarnituur) into the fryer, let the smell waft into the street, and customers will soon be lining up on the sidewalk.
het resort invited three artists to dive into deep-fried culture and explore the snack bar as a social space, a stage for everyday rituals, and as a site where everyday culture has taken shape — layer by layer, in breadcrumbs and peanut sauce. Natasja Mabesoone, Jesse Strikwerda, and Josse Pyl created new, temporary artworks for Cafetaria Koning, during a six-week stay in Groningen.
In 'The yolk’s on you', the artists’ works become part of the rhythm of the snack bar, a space layered with meanings of language, time, and taste. Because what lies beneath the surface of the brown-yellowish tiles, the display case of uncooked snacks, and the smell of frying oil?
annual theme: Sunny Side Up
In 2025, het resort delves into food and drink culture. Under the umbrella of popular culture (volkscultuur), we go to places where everyday life takes place and dwell on everyday peculiarities. We zoom in on the care and attention with which our (semi)-public space is designed. Because nothing is just there and much is invisible.
about snack bar (cafetaria) Koning
This episode takes place at Cafeteria Koning (Bedumerweg 15, Groningen), often described as one of the most authentic snack bars in the city. Since 1945, Koning has been a household name, famous for its family recipes and especially for the renowned Groningen egg ball (eierbal). In 2023, Qian took over the business, retaining both the interior and the tradition.
HET RESORT IS supported by:
Mondriaan Fund, Gemeente Groningen