S08E01
residentie: vanaf 4 maart 2025
tentoonstelling: 3 mei – 7 juni 2025
openingstijden: zaterdag & zondag 16:00 – 19:00
locatie: cafe de Souffleur – Kruitlaan 3-3a, Groningen
kunstenaars: Hildur Elísa Jónsdóttir, Dirk Hoogeveen en Yemo Park
v.l.n.r.: Yemo Park, Hildur Elísa Jónsdóttir, Dirk Hoogeveen – foto: Jedidja Smalbil
openingstijden tentoonstelling 3 mei - 7 juni
Elke zaterdag en zondag: 16:00 - 19:00
Kom langs voor de ijssculptuur van Dirk Hoogeveen, bestel spit spirit van Yemo Park aan de bar en laat je verrassen door het geluidswerk van Hildur Elísa Jónsdóttir!
programma
23 mei: FRIDAY | EXTRA EVENT | vrijmibo + artist talk
16:00 – 20:00 kunstenaars doen een barshift
17:30 – artist talk o.l.v. Tjesse Riemersma
25 mei: performance
17:00 – Popsicle's Lament, Hildur Elísa Jónsdóttir
1 juni: performance
17:00 – Popsicle's Lament, Hildur Elísa Jónsdóttir
7 juni: FINNISAGE
16:15 – Popsicle's Lament, Hildur Elísa Jónsdóttir
17:45 – The Gospels, Hildur Elísa Jónsdóttir
In 2025 verdiept het resort zich in eet- en drinkcultuur. Onder de paraplu van volkscultuur gaan we naar plekken waar het dagelijkse leven zich voltrekt en staan we stil bij alledaagse bijzonderheden. Er wordt ingezoomd op de zorg en aandacht waarmee onze (semi)-publieke ruimte wordt vormgegeven. Want niks is er zomaar en veel is onzichtbaar.
Huiskamer voor iedereen, verrassing in elk hoekje en glaasje en de geurigste verhalen op een barkruk. Cafés behoren al eeuwen thuis in de Nederlandse cultuur. Vooral in woonwijken met kleine arbeiderswoningen was het bruine café een verlenging van de woonkamer. Waarbij de naam verwijst naar het vaak donkerbruine interieur (vanwege het roken vroeger) met houten lambrisering, gedimd sfeerlicht en vloed van oude memorabilia. Hoewel dit voor veel direct tot de verbeelding spreekt, bestaat er geen officiële definitie voor de bruine kroeg. Wat maakt een bruine kroeg een bruine kroeg? En hoe behouden we hun waarde?
S08E01 vindt plaats bij Schouwburgcafé de Souffleur. Cafes horen al eeuwen thuis in de Nederlandse cultuur. Het vaak informele en herkenbare etablissement is een wijdverspreid fenomeen. Toch verdwijnt de bruine kroeg in rap tempo, onder andere door gentrificatie en de opmars van anonieme ketens die snel geld willen verdienen. In verschillende steden, waaronder Groningen, zijn acties op touw gezet om de kroeg op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen.
De kunstenaars die zijn uitgenodigd voor de episode S08E01 zijn Hildur Elísa Jónsdóttir, Dirk Hoogeveen en Yemo Park. Zij hebben allen een voorkeur voor site-specific werk en delen een interesse in het interpreteren van verborgen verhalen. Op uiteenlopende manieren ontsluiten zij deze voor een breed publiek. Gedurende een residency van 5 weken zullen zij de kroeg induiken en stamgast worden. Wat is de waarde van de bruine kroeg en waarom verdient zij een beschermde status? Wie kom je tegen aan weerszijden van de bar en wat brengt hen daar?
In Doesn't last then, does it? zijn tijdelijke interventies te zien, waaronder performances, installaties en zelfs consumeerbare kunst. Yemo Park zoekt verbondenheid door jenever te stoken van gekauwde Groningse Knol’s Koek, een eeuwenoude brouwtechniek die wereldwijd wordt gebruikt, als een alternatieve manier om intimiteit teweeg te brengen. Hildur Elísa Jónsdóttir brengt een ode aan ‘female friendship’ en claimt ruimte voor overpeinzingen over de eindigheid der dingen. Ook Dirk Hoogeveen’s werk gaat over vergankelijkheid: de ijssculptuur van menselijke schaal is zowel een ode aan de stamgast, als een beeld van iets dat langzaam verdwijnt. Want een kroeg zonder klandizie is als een lijk, dat leeft niet. De gasten maken de bruine kroeg – maar hoe behoud en bewaar je die?
Van 3 mei tot en met 7 juni, op zaterdag en zondag van 16:00 – 19:00, zijn de werken te ervaren in de Souffleur te Groningen. Een plek waar kunst- en kroegcultuur in elkaar zullen overlopen.
over de Souffleur
Het bruine café aan de Kruitlaan, naast de schouwburg, is één van de oudste cafés van de binnenstad van Groningen. Al meer dan 100 jaar worden vaste gasten, buren, studenten en schouwburgbezoekers welkom geheten in de bruine kroeg. In de jaren ‘90 werd het café gedoopt tot schouwburgcafé de Souffleur door de toenmalige eigenaar Luuk Verpaalen. Naast de schouwburgbezoekers wisten ook de optredende artiesten de kroeg te vinden.
Inmiddels wordt het café uitgebaat door Anne Miek Meijer. In 2019 nam ze de zaak over: ‘Omdat het een mooi bruin café is, het is er leuk en lieflijk, het heeft een prachtig terras met platanen’. Regelmatig organiseert zij hier evenementen en thema-avonden. Het authentieke karakter van dit café is tot op de dag van vandaag in stand gebleven, en sieren nog veel oude elementen de wanden. Maar uiteindelijk gaat de kroeg natuurlijk over de mensen die er komen.
foto's: sjoerd knol
exhibition opening hours 3 may - 7 june
Every Saturday and Sunday: 16:00 - 19:00
Stop by for Dirk Hoogeveen's ice sculpture, order spit spirit from Yemo Park at the bar and be surprised by Hildur Elísa Jónsdóttir's sound work!
program
May 23: FRIDAY | EXTRA EVENT | friday drinks + artist talk
16:00 – 20:00 artists take a bar shift
17:30 – artist talk
25 May: performance
17:00 - Popsicle's Lament, Hildur Elísa Jónsdóttir
June 1: performance
17:00 - Popsicle's Lament, Hildur Elísa Jónsdóttir
June 7: FINNISAGE
16:15 - Popsicle's Lament, Hildur Elísa Jónsdóttir
17:45 - The Gospels, Hildur Elísa Jónsdóttir
In 2025, het resort delves into food and drink culture. Under the umbrella of popular culture (volkscultuur), we go to places where everyday life takes place and dwell on everyday peculiarities. We zoom in on the care and attention with which our (semi)-public space is designed. Because nothing is just there and much is invisible.
Living room for everyone, surprise in every nook and cranny and the richest stories on a bar stool. Cafés have belonged to Dutch culture for centuries. Especially in residential areas with small working-class houses, the brown café was an extension of the living room. Where the name refers to the often dark brown interior (because of smoking in the old days) with wooden paneling, dimmed mood lighting and flood of old memorabilia. While this immediately captures the imagination of many, there is no official definition for the brown pub. What makes a brown pub a brown pub? And how do we preserve their value?
S08E01 takes place at Schouwburgcafé de Souffleur. Cafes have been part of Dutch culture for centuries. The often informal and recognizable establishment is a widespread phenomenon. Yet the brown pub is rapidly disappearing, due in part to gentrification and the rise of anonymous chains looking to make a quick buck. In several cities, including Groningen, actions have been launched to get the pub on the UNESCO World Heritage List.
The artists invited for episode S08E01 are Hildur Elísa Jónsdóttir, Dirk Hoogeveen and Yemo Park. They all have a preference for site-specific work and share an interest in interpreting hidden stories. In a variety of ways, they unlock these for a wide audience. During a 5-week residency, they will dive into the pub and become regulars. What is the value of the brown pub and why does it deserve protected status? Who do you meet on either side of the bar and what brings them there?
Doesnt’ last then, does it? is a constellation of site-specific works – passing gestures and tangible offerings spanning performance, installation and even consumable art. Yemo Park seeks connection by distilling jenever from chewed Groningse Knol’s Koek, an ancient brewing technique used around the world, as an alternative way to evoke intimacy. Hildur Elísa Jónsdóttir offers an ode to female friendship, carving out space for reflection on the finiteness of things. Dirk Hoogeveen’s work also addresses impermanence: his ice sculpture is both a tribute to the regular guest and a symbol of something slowly fading. Because a pub without patrons is like a corpse — it doesn’t live. The brown café lives through its guests — but how do you preserve that?
From Saturday, May 3rd to June 7th on Saturdays and Sundays from 16:00 – 19:00, the works can be experienced at De Souffleur in Groningen — a place where art and pub culture will blend together.
about de Souffleur
The brown pub on Kruitlaan, next to the Schouwburg, is one of the oldest pubs in Groningen city centre. For more than 100 years, regulars, neighbours, students and theatre visitors have been welcomed to the brown pub. In the 1990s, the pub was named schouwburgcafé de Souffleur by then-owner Luuk Verpaalen. Besides the theatre visitors, performing artists also knew where to find the pub.
Nowadays, the café is operated by Anne Miek Meijer. In 2019, she took over the establishment: ‘Because it's a beautiful brown pub, it's nice and lovely, it has a beautiful terrace with plane trees’. She regularly organises events and theme nights here. The authentic character of this café has been preserved to this day, and many old elements still adorn the walls. But in the end, of course, the pub is about the people who come there.
photos: sjoerd knol
HET RESORT IS supported by:
Mondriaan Fund, Gemeente Groningen