s01e01

untitled

 

maaike knibbe, philippe wolthuis, bart nijstad

WORK PERIOD 15.03 – 26.04

SHOW 27.04 – 25.05 2018

location: theatre foyer

tekst: Vanessa van 't  Hoogt & Anna-Rosja Haveman (ONLY DUTCH)

 

AlS HET RESORT DE PLEK IS WAAR KUNSTENAARS TOT RUST KUNNEN KOMEN, DAN IS WATER HET ESSENTIËLE ELEMENT TER VERKOELING. Tussen het harde werk door in de aanloop naar de presentatie in De Machinefabriek vloeide het water ook rijkelijk als dorstlesser. Bij aankomst krijgen wij (Anna-Rosja Haveman en Vanessa van ’t Hoogt) op een warme lentedag een glas water aangeboden. De drie waterkoelers blijken deel te zijn van een spontaan ontstane installatie in samenwerking tussen de kunstenaars: Maaike Knibbe (1988), Bart Nijstad (1979) en Philippe Wolthuis (1979). De waterkoeler staat symbool voor een gedeelde fascinatie en de wisselwerking tussen de drie kunstenaars, als gevolg van de gezamenlijke werkruimte.

 

Als we de kunstenaars ernaar vragen omschrijven zij het ‘landschappelijke’ als de gemeenschappelijke noemer in hun werk. Terwijl de representatie van Nijstads  onheilspellende landschap een reflectie lijkt te zijn van een gemoedstoestand, komt het landschap op associatieve wijze terug in het werk van Knibbe en Wolthuis. Wanneer je het ‘expositie landschap’ doorkruist en je lichamelijk verhoudt tot de organische vormen en de glanzende textuur van Knibbes 'action, distraction and trunks', lijkt er water door te stromen. Daarnaast zouden delen uit Wolthuis’ serie 'enterprise resource planning' schaalmodellen van futuristische gebouwen kunnen zijn, in het landschap van de toekomst. Ze zijn gemaakt van gipsplaten, een onzichtbaar materiaal waarvan onze omgeving is gebouwd.

 

Toch staat de eerste aflevering van het resort S01E01 in het teken van meer dan het water en het landschap en doet deze beschrijving de diversiteit van de kunstenaars tekort. Van geabstraheerde speelautomaten, een banale waterval tot cartooneske spinnenvrouwen, het resort geeft de individuele kunstenaars de kans nieuwe mogelijkheden in hun oeuvre te onderzoeken. Juist door buiten de comfortzone van je eigen – uitpuilende – studio nieuw werk te creëren, biedt het resort bovenal de gelegenheid voor een nieuwe stap. (...) Lees meer.

video 04:29 min |  starring: phlippe wolthuis, maaike knibbe, bart nijstad

soundtrack by philippe wolthuis | video by Marjolijn prins

HET RESORT IS supported by:

Mondriaan Fund, Gemeente Groningen